We doen het samen; in het team, tussen teams en als SKB 

Het familiegevoel bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, kortweg SKB, is het gouden fundament onder hun lage verzuimcijfers. Door de goede onderlinge band lukt het hen om het verzuim erg laag te houden. En hoewel het gevoelsmatig geen moeite kost, is het zeker niet iets dat geen aandacht behoeft. Aan het woord zijn senior HR-adviseur Mirjam Smidt en Naomi Klanderman en Martine Snijder, beiden polikliniek assistent bij de polikliniek Vrouw-Kind. 

Het omkijken naar elkaar, oprechte betrokkenheid, elkaar helpen, openheid en naoberschap zijn woorden die het familiegevoel omschrijven. Je bent collega’s, maar daar stopt het niet.  

Samen de schouders eronder 

Zo begint de polikliniek Vrouw-Kind iedere dag met een dagstart. Zit iemand even niet lekker in z’n vel? Dan wordt dit gemeld in de dagstart en worden ter plekke afspraken gemaakt, hoe ze er samen voor zorgen dat het werk gedaan wordt en ze diegene ook een beetje kunnen ontzien.  

Bij arbeidsongeschiktheid bespreken ze onderling hoe ze de bezettingsproblematiek het beste kunnen oplossen. Vaak lukt dat binnen het team. Tijdelijke onderbezetting? Collega’s vragen proactief of ze de onderbezette afdeling kunnen helpen. Samen de schouders eronder! 

En ook over niet werk-gerelateerde zaken is er contact. Naomi en Martine geven aan dat ze binnen het team elkaars privésituatie kennen. Het is fijn dat je thuis over werk kunt praten, maar net zo fijn dat je op het werk over thuis kunt praten. Dit versterkt de band. 

De onderlinge band met collega’s blijft ook behouden als iemand tijdelijk niet kan werken. Er is dan regelmatig contact en de betrokkenheid blijft groot. Dat zorgt er ook voor dat de drempel om terug te keren lager is en dat heeft weer een positieve invloed heeft op de verzuimperiode.  

Leidinggeven op basis van gelijkheid 

Ook de manier van leidinggeven sluit aan bij de organisatiecultuur. Veel leidinggevenden komen regelmatig langs op de afdeling, ook voor een gewoon praatje. En op hoofdlijnen weten ze wat er speelt bij hun medewerkers. Of het nu om iets leuks gaat of als er een probleem is. Dit versterkt de band en bevordert de openheid. 

Juist die openheid zorgt er ook weer voor dat je op tijd het gesprek aan gaat en dat medewerkers met bepaalde klachten niet te lang door blijven lopen. De drempel is over het algemeen laag om iets met de leidinggevende te bespreken omdat, hoewel het wel de leidinggevende is en blijft, hij of zij naast je staat. Samen wordt er gezocht naar een oplossing als er iets speelt. 

Het confronterende gesprek wordt daarin zeker niet geschuwd. Leidinggevenden zijn getraind om het gesprek goed te kunnen voeren en hiervoor de juiste aanpak te kiezen. Nieuwe leidinggevenden worden hierin ondersteund door een collega en/of door HR. En op het moment dat het op een afdeling even niet zo lekker loopt, wordt samen met HR geprobeerd dit zo snel mogelijk te herstellen.  

Arbodienst die bij de organisatie past 

Wij hebben ook een goede samenwerking met de arbodienst, omdat deze goed bij de organisatiecultuur past. De lijnen zijn kort. HR en de leidinggevende worden door hen goed bijgestaan en ze weten elkaar goed te vinden. Het is maatwerk. Daar waar nodig wordt de arbodienst al voor de ziekmelding proactief ingeschakeld voor overleg en advies. Ook tijdens het proces is er sprake van maatwerk. Er worden geen organisatie brede standaard termijnen voor inzet van de arbodienst afgesproken, maar per casus wordt gekeken wat er nodig is.  

Ook heeft een HR-adviseur, naast de informele contacten, minimaal één keer per maand een moment gepland met leidinggevenden uit haar cluster waarin de stand van zaken wordt besproken. Het gevoel is hierbij belangrijk, maar de cijfermatige onderbouwing hiervan ook. Door dit regelmatige inchecken weten ze van elkaar wat er speelt.  

En hoewel de SKB-familie qua omvang een normale familie ver overstijgt, lukt het hen om het familiegevoel te behouden. Het klinkt dan ook in alles door. We doen het samen; in het team, tussen teams en als SKB. ‘Voel je welkom en thuis’  is niet voor niets de openingszin van hun ‘werken bij’ website. Dit is waar het SKB voor staat en dat merk je. 

Meer weten over het Streekziekenhuis Koningin Beatrix? Bezoek hun website.