Vernet Health Ranking

Elk jaar organiseert Vernet de Vernet Health Ranking. De Vernet Health Ranking laat in één cijfer zien hoe een organisatie presteert op het gebied van verzuim en inzetbaarheid. De beste drie organisaties uit elke branche worden dan door Vernet in het zonnetje gezet. Tevens heeft Vernet met al deze instellingen een goed gesprek over de inhoudelijke prestatie en dat levert elk jaar weer een schat aan informatie op.

De berekening van de Vernet Health Ranking is gebaseerd op een aantal verzuim-indicatoren, ieder met een eigen wegingsfactor. De belangrijkste indicatoren zijn:

  • verzuimpercentage
  • meldingsfrequentie
  • duurklasse
  • verzuimkosten per FTE
  • metingen per leeftijdsklasse, waarbij rekening gehouden wordt met de leeftijdsopbouw binnen de organisatie.

In de eindscore nemen we ook de stijging c.q. daling van de cijfers mee ten opzichte van het jaar dáárvoor.

Winnaars 2023

De winnaars van de ranglijst hebben laten zien dat zij, samen met hun medewerkers, effectieve inspanningen hebben verricht om hun verzuimbeleid en aanpak om te zetten in klinkende resultaten. Een prestatie om trots op te zijn!

De winnaars zijn: Accare, Aveleijn, Stichting Maria-Oord, Bravis Ziekenhuis, GGZ-Friesland, Ons Tweede Thuis, Cedrah, ETZ, MET ggz, Philadelphia, Salem, Streekziekenhuis Koningin Beatrix.

In gesprek met …

De komende periode gaan we in gesprek met de winnaars van 2023. Hieronder zie je een greep uit de interviews van 2022.

“We geloven in een no-nonsense aanpak: we bieden een luisterend oor, gaan voor een adequate aanpak en bieden maatwerk.”

“Met het huis van werkvermogen beschikken wij nu over een tool die dit soort gesprekken makkelijker maakt. Deze tool functioneert in de gesprekken als leidraad en is voor ons heel succesvol.”

“Wij geloven heel erg in het proactief investeren in het aandacht geven en luisteren naar elkaar. Als je je als medewerker gehoord en gezien voelt, helpt dat ook om lekker in je vel en in je werk te zitten.”

“Ik denk dat de winst vooral in onze medewerkers zit. Wat zij voor elkaar en voor de bewoners en cliënten over hebben is bijzonder.”

Zorgcentra De Betuwe

Snel schakelen, korte lijnen en een goed netwerk zijn volgens Zorgcentra De Betuwe dé succesfactoren die duurzame inzetbaarheid mogelijk maken. Maar, waar begin je en hoe pak je dat aan? Henny van Pinxteren en Merle Lankveld vertellen het!

Sint Maartenskliniek

Hoe ga je ‘het goede gesprek’ aan, en hoe kom je daarin tot de kern van de problemen waar je medewerker mee zit? Wendy Koster (Manager HR) en Karin Teunissen (Reïntegratie adviseur) van de Sint Maartenskliniek hebben hierop een antwoord!

Neboplus

Werkplezier, een gezond roosterbeleid en een veilige werkomgeving is wat Neboplus, een VVT-organisatie in Barneveld, omarmt. Vernet ging op bezoek bij Willine van Hooidonk (Manager Zorg & Welzijn) en Mathilde Esser (P&O medewerker).

Sint Jozefoord

Sint Jozefoord is een van de Vernet Health Ranking winnaars in de VVT. Vernet ging langs in Nuland bij Ilona Grandia (Adviseur Duurzame Inzetbaarheid) en Heleen Ooteman-Moerings (HR-businesspartner). Zij deelden hun sleutel tot succes.

“Maatwerk toepassen bij elke casus is wat we doen. Er zijn vaak creatieve oplossingen die voor ieder individu verschillen. Met persoonlijke aandacht behaal je de beoogde winst.”

Ik geloof dat een teamleider niet zozeer de thermometer binnen een team is, maar meer de thermosstaat. Die bepaalt de temperatuur in een team.

“Luister naar de medewerker en zet de feedback dan ook meteen om in actie. Regelmatig informatie uit het team ophalen en daarop handelen, is de sleutel.”

 “Investeer in duurzame inzetbaarheid, want je verdient het driedubbel terug aan de achterkant! We kijken om naar elkaar en kijken naar mogelijkheden om te worden wie je bent!”

Vincent van Gogh

De menselijke maat, een gezonde leefstijl en werkgeluk. Allemaal facetten die volgens Vincent van Gogh invloed hebben op de inzetbaarheid van de medewerker. Hoe zij deze onderwerpen toepassen in hun organisatie, lees je hier.

Profila Zorggroep

Wat is het belang van leiderschap binnen een organisatie, en hoe richt je dat effectief in? Stephan Govers (Clustermanager) en Martine Wagenaar (HR-adviseur) van Profila Zorggroep vertelden ons daar in Rotterdam meer over.

Accare

Accare is een van de Vernet Health Ranking winnaars in de GGZ. Vernet ging langs in Assen bij Josella Hof (HR adviseur) en Meidina Oldenziel (Manager HRM) om het verhaal achter de deze prestatie te horen.

RIBW Overijssel

Een van de Vernet Health Ranking winnaars in de GGZ is RIBW Overijssel. Vernet ging op bezoek in Zwolle bij Annemiek Rave (adviseur HRM) en Wendy Bronsvoort (teammanager).