“Met aandacht, dat voelt beter”

Ziekenhuis Nij Smellinghe is na een afwezigheid van bijna 10 jaar terug in de top van de Vernet Health Ranking. De afgelopen jaren hebben zij een stevig fundament neergezet op het gebied van hun verzuimaanpak. En als iets staat  dan onderhouden ze dat en verleggen ze de focus naar het volgende onderdeel waar verbetering mogelijk is. Vernet sprak met Dianne Jongsma, Mieke Heijink, beiden M&O adviseur en Petra Janssen, casemanager.

De missie “Met aandacht, dat voelt beter” is diep verankerd in hun aanpak rondom gezondheid en inzetbaarheid. Verzuim wordt hier niet gezien als administratieve plicht, maar als kans voor ontwikkeling en dialoog. Die aandacht blijkt uit alles: van de manier waarop leidinggevenden worden begeleid tot aan hoe teams worden meegenomen in gezamenlijke reflectie.

Nij Smellinghe werkt met meerdere modellen en theorieën, zoals het JDR-model, sterke kanten benadering en positieve gezondheid, die zij samen hebben gebracht in hun succesvolle aanpak.

Verzuim als kans voor aandacht en groei

Binnen Nij Smellinghe is de begeleiding van verzuim ingebed in een zorgvuldig en persoonlijk proces. Leidinggevenden staan er niet alleen voor: zij worden ondersteund door een multidisciplinair team bestaande uit een M&O-adviseur, de casemanager en de bedrijfsarts. Samen zitten zij aan tafel om verzuimdossiers en bredere afdelingsontwikkelingen door te spreken. Dit overleg is niet alleen reactief, maar juist ook gericht op preventie en welzijn. De kracht in deze samenwerking zit in de gedeelde visie en korte lijnen.

Aandacht voor het goede gesprek

Een van de meest impactvolle praktijken is de manier waarop Nij Smellinghe inzet op het versterken van het gesprek tussen leidinggevende en medewerker. Niet alleen bij verzuim, maar juist ook daarvoor. Er wordt gewerkt met simulaties, trainingen met acteurs voor leidinggevenden. En daarnaast hebben ze een toolbox vol handreikingen die beide partijen ondersteunen in het voeren van open gesprekken over gezondheid, werkdruk en balans. Deze toolbox is geen statische box, maar wordt aangevuld met nieuwe handreikingen.

Ook gesprekken met medewerkers met frequent verzuim worden anders gevoerd. Dit gesprek is er niet op gericht om iemand te wijzen op het feit dat hij/zij wel erg vaak verzuimd, maar om te bespreken wat hieraan ten grondslag ligt en wat kan helpen Zo wordt in een vroeger stadium het goede gesprek gevoerd waardoor op de langere termijn langdurig verzuim wordt voorkomen.

Ook gesprekken met medewerkers met frequent verzuim worden anders gevoerd. Dit gesprek is er niet op gericht om iemand te wijzen op het feit dat hij/zij wel erg vaak verzuimd, maar om te bespreken wat hieraan ten grondslag ligt en wat kan helpen Zo wordt in een vroeger stadium het goede gesprek gevoerd waardoor op de langere termijn langdurig verzuim wordt voorkomen.

Leren van wie het goed doet

Bijzonder is hoe ook successen structureel worden gedeeld. In plaats van alleen te focussen op waar het niet goed gaat, wordt actief geleerd van afdelingen die uitblinken. Teams met uitzonderlijk laag verzuim worden uitgenodigd om hun aanpak te delen met anderen.

Een mooi voorbeeld van successen vieren is dat van een klein zorgteam. Zij hebben door hun stabiele aanwezigheid ruimte gecreëerd om tijd vrij te maken voor innovatie en teamontwikkeling. Het verzuim zit dusdanig onder de norm waardoor ze als het ware boven formatie zitten. Zij krijgen hierdoor letterlijk extra tijd in hun rooster om met nieuwe initiatieven aan de slag te gaan.

Daarnaast wordt via een Power BI-dashboard inzicht gegeven in teamcijfers, inclusief meldingsfrequentie en benchmarkgegevens. Leidinggevenden en HR gebruiken dit dashboard om patronen te signaleren en gericht in gesprek te gaan. Ook nulverzuim is in het dashboard opgenomen en wordt besproken in de teams. Een eye-opener, ook voor de adviseurs M&O, was dat in nulverzuim vaak ook de chronisch zieken zitten. Zij hebben, in het leren omgaan met hun ziekte, goed inzicht gekregen in dat er altijd mogelijkheden zijn en dat werk bijdraagt aan zingeving.

“Met aandacht, dat voelt beter” in de praktijk

Nij Smellinghe laat zien dat aandacht niet alleen een waarde is, maar ook een werkwoord. Door voortdurend te investeren in communicatie, maatwerk en leiderschap wordt een cultuur gecreëerd waarin mensen zich gezien voelen. Of het nu gaat om een frequent verzuimgesprek dat wordt omgevormd tot inzetbaarheidsgesprek, of om een laagdrempelige vitaliteitscheck die medewerkers uitnodigt tot reflectie op hun leefstijl, overal klinkt diezelfde missie door: met aandacht, dat voelt beter.

Wil je meer weten over Nij Smellinghe? Bezoek hun website