“Vertrouwen groeit waar koers wordt gehouden”

Accare staat dit jaar voor de vierde keer op rij en voor de negende keer in totaal in de top van de Vernet Health Ranking. Wat maakt deze jeugd-GGZ-organisatie zo consistent succesvol? Vernet interviewde “de Nathalies”, zoals ze intern worden genoemd. Nathalie Viskaal en Nathalie Bogner, beide geregistreerde RCM consulenten inzetbaarheid en verzuim bij Accare.

Continuïteit als kracht

Ten opzichte van vorig jaar is er weinig veranderd in de aanpak. En daarin schuilt hun kracht: een heldere koers, vastgehouden met zorg en aandacht. Er wordt echt geluisterd naar signalen uit de organisatie. Waar nodig worden interventies aangescherpt, maar altijd in lijn met wat werkt.

Dat voelt niet als stilstand, maar als volwassenheid. Je moet niet verslappen als het goed gaat. In plaats van te bezuinigen op welzijn, kiest Accare ervoor om juist dan te investeren in preventie en betrokkenheid. Zoals in het eerder gepubliceerde artikel al werd genoemd, is het interventieaanbod breed en goed benaderbaar via het vitaliteitsdashboard. Dit jaar is het PAGO aangeboden, een vragenlijst over het welbevinden en functioneren van medewerkers, bedoeld om vroegtijdig signalen op te vangen die kunnen duiden op verminderde inzetbaarheid.

Verbinding, vertrouwen en zichtbaarheid

Wat vorig jaar nog in opbouw was, is nu stevig verankerd: de rol van de consulenten inzetbaarheid en verzuim is niet meer weg te denken. Zij zijn het vaste aanspreekpunt voor medewerkers en leidinggevenden. Deze positionering blijkt cruciaal. Medewerkers ervaren de gesprekken met hen als veilig en laagdrempelig.

Inmiddels verwijzen ook collega’s elkaar actief door: “Neem eens contact op met I&V (inzetbaarheid en verzuim – red), dat hielp mij ook.” De zichtbaarheid op intranet, het herhaaldelijke contact en de betrokkenheid zorgen voor een stevige verankering van hun rol in de organisatie.

Alert en betrokken

Accare blijft alert. Er wordt periodiek overleg gevoerd met leidinggevenden, op dossier- en organisatieniveau. Thema’s zoals werkdruk, wachttijden en mentale belasting worden open besproken. Medewerkers voelen zich verantwoordelijk, er is ruimte voor maatwerk, en vooral: problemen worden vroeg gesignaleerd.

Tegelijkertijd is er oog voor langdurig verzuim. Factoren zoals wachttijden voor mentale zorg en de nasleep van COVID spelen een rol. De consulenten blijven daarom investeren in preventieve interventies, zoals het vitaliteitsdashboard en het recent aangeboden PAGO.

Ook het brede palet aan interventies blijft zich ontwikkelen. Denk aan webinars over de overgang, samenwerkingen met “Sterk in je werk” en anonieme hulp bij financiële zorgen.  Alles laagdrempelig toegankelijk via het vitaliteitsdashboard of rechtstreeks bij de aanbieder.

Geen snelle winst, maar duurzame aandacht

De kracht van Accare zit in het totaalplaatje: professionele aandacht, menselijke maat, een stabiele koers en de bewuste keuze om te blijven investeren. Er is vertrouwen in de expertise van de consulenten I&V, die op hun beurt zorgen voor verbinding tussen medewerker, leidinggevende en organisatie. De kunst zit hem in de eenvoud: geen verrassingen, wel vakmanschap.

Wil je meer weten over Accare? Bezoek hun website