Als werkgeluk net zo belangrijk is als zorg

Vernet sprak met Irma Zandt-Sijrier, Clustermanager ouderenzorg en Nynke Leijrik, Teammanager ouderenzorg en teammanager medische dienst van Baalderborg over hun aanpak rond verzuim, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid.  De ouderenzorg van de Baalderborg (OZ Baalderborg) behoort inmiddels tot de top van de Vernet Health Ranking. Die plek is het resultaat van een diepgewortelde cultuur waarin nabijheid, vertrouwen en menselijkheid centraal staan. 

Werkgeluk begint bij de medewerkers 

De filosofie van Baalderborg is verankerd in hun missie: ‘Leef je leven’. Die visie geldt voor bewoners én medewerkers. Werkgeluk en welzijn zijn geen bijzaak. Het zijn essentiële voorwaarden om goede zorg te kunnen leveren. Want wie geluksmomenten wil creëren voor bewoners, moet zelf ook kunnen bloeien. Vanuit dat uitgangspunt is er continu aandacht voor het welzijn van medewerkers, met een sleutelrol voor teammanagers die letterlijk en figuurlijk dichtbij staan. Ze lopen dagelijks op de werkvloer, sluiten aan bij koffiemomenten en kennen hun mensen. Niet op afstand, maar persoonlijk. Door die nabijheid worden signalen sneller opgevangen. Kleine veranderingen in gedrag vallen op. Soms volstaat een korte vraag om spanning te ontladen. Soms is een uitgebreider gesprek nodig. De drempel om iets te delen ligt laag, omdat medewerkers ervaren dat hun verhaal ertoe doet. Bij Baalderborg zien ze niet alleen de professional, ze zien de persoon. Net zoals ze dat ook bij bewoners doen. 

Gesprekken die ertoe doen 

Wie zich ziekmeldt Bij OZ Baalderborg komt niet in een bureaucratisch proces terecht. De eerste reactie is persoonlijk en afgestemd. Is het griep? Dan is rust het beste medicijn. Spelen er bredere factoren, dan ontstaat ruimte voor het gesprek. Kan iemand misschien ander werk doen? Wat is er nodig om te herstellen én betrokken te blijven? 

De introductie van positieve gezondheid als denkkader heeft deze gesprekken verder verdiept. Door gebruik te maken van het spinnenwebmodel wordt het gesprek breder en mensgerichter. Niet: waarom ben je ziek? Maar: hoe is het nu met je? Wat speelt er in je leven, waar heb je invloed op, waar ligt je kracht? Een teammanager vertelde hoe een medewerker na zo’n gesprek opgelucht en vol energie weer vertrok. Niet omdat het probleem was opgelost, maar omdat zij zich gezien en serieus genomen voelde. 

Structureel werken aan duurzame inzetbaarheid 

Elke maand worden duurzaamheidsoverleggen gevoerd, waarin verzuimdata op teamniveau worden besproken. Dat gebeurt met aandacht voor de cijfers en de context. Leeftijdscategorieën, werkbelasting, duur van verzuim en signalen van overbelasting: alles komt op tafel. In die gesprekken wordt voortdurend gezocht naar maatwerk. Welke interventies helpen? Welke signalen zijn vroeg te duiden? Waar kunnen we preventief bijsturen? 

Ook op andere momenten komt duurzame inzetbaarheid terug. In werkoverleggen wordt expliciet besproken wat maakt dat het verzuim laag is. Wat werkt goed, wat kan beter, hoe behouden we dit? Dat leidt tot gerichte keuzes: bijvoorbeeld rondom fysieke belasting of stressreductie. OZ Baalderborg wacht niet tot problemen zich aandienen, maar intervenieert aan de voorkant. 

Verbinding over de lijnen heen 

Bij OZ Baalderborg is er het sterke geloof dat samenwerking met de bedrijfsarts een belangrijke bijdrage kan leveren aan succesvolle inzetbaarheid. Wanneer verschillende betrokkenen echt samen optrekken, levert dat vaak meer op voor de medewerker dan wanneer ieder vanuit zijn eigen rol werkt. Soms lukt die verbinding goed, soms is er nog winst te behalen. Het vraagt aandacht en afstemming om die samenwerking steeds verder te versterken. De gedeelde ambitie is duidelijk: een aanpak waarin medewerkers zich ondersteund voelen vanuit één lijn, in plaats van versnipperd over losse loketten. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wel waar OZ Baalderborg naartoe werkt. 

Aandachtspunten 

Daarnaast zijn er ook andere uitdagingen. Het vroegtijdig signaleren wanneer iemand niet meer op de juiste plek zit, is zo’n aandachtspunt. Daarin is OZ Baalderborg steeds actiever. Want soms is afscheid nemen beter dan blijven proberen. Ook dat vraagt aandacht, openheid en moed. 

Successen worden gevierd, samen 

Toen bekend was dat de ouderenzorg bij één van de winnaars was van de Vernet Health Ranking, werd dat zichtbaar gevierd. Er ging een persoonlijke mail uit naar alle medewerkers, taarten met het logo werden bezorgd, en via intranet en de nieuwsbrief werd het succes gedeeld. Niet als prestatie van het management, maar als een gezamenlijke verdienste. Zulke gebaren, klein of groot, dragen bij aan het gevoel van verbondenheid én trots. 

De kracht van OZ Baalderborg 

Wat OZ Baalderborg sterk maakt is de manier waarop mensen centraal staan. Door medewerkers te zien en serieus te nemen, ontstaat wederzijds vertrouwen. Door successen te delen en werkplezier te waarderen, groeit betrokkenheid. En door verzuim te benaderen als een kans op dialoog, in plaats van een probleem om op te lossen, ontstaat ruimte voor duurzame inzetbaarheid. 

De plek in de top van de Vernet Health Ranking is het resultaat van een stabiele, zorgzame en doordachte werkwijze. Een werkwijze waarin aandacht het fundament is. En waarin mensen, in alle rollen, de ruimte krijgen om hun leven te leven – op het werk, én daarbuiten. 

Wil je meer weten over Baalderborg? Bezoek hun website.