“Verzuim is nooit het beginpunt”

Aandacht als fundament voor duurzame inzetbaarheid

Bij SIG, een kleinschalige organisatie voor gehandicaptenzorg, staat verbinding centraal. De aanpak van SIG op het gebied van verzuim laat zien hoe een mensgerichte cultuur en korte lijnen bijdragen aan lage verzuimcijfers. Verzuim wordt hier niet gezien als een op zichzelf staand probleem, maar als een gevolg van allerlei factoren die voorafgaan en die dus ook beïnvloedbaar zijn. Vernet interviewde Astrid Reulen, Clustermanager Organisatie en waarnemend Bestuurder naar aanleiding van hun top 3 notering in de Vernet Health Ranking.

Verzuim vraagt om visie, geen maatregelen

SIG werkt vanuit de overtuiging dat de kwaliteit van de werkomgeving bepalend is voor de mate van verzuim. Bestuurder, clustermanagers en teamleiders volgen trends in cijfers en signalen, maar sturen niet op specifiek cijfers. De focus ligt op het creëren van de juiste condities voor medewerkers om hun werk goed te kunnen doen. In plaats van te reageren op verzuim, wordt geïnvesteerd in een cultuur van aandacht en duidelijkheid. Medewerkers weten waar ze aan toe zijn en voelen zich ondersteund in hun werk.

Samen verantwoordelijkheid nemen

Bij SIG zijn medewerkers actief betrokken bij het signaleren van knelpunten en het aandragen van oplossingen. Wanneer in een team het verzuim toeneemt, is dat aanleiding voor direct overleg. Niet met de vraag wie er ziek is, maar wat het team nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. Die aanpak voorkomt dat problemen escaleren en vergroot het eigenaarschap bij medewerkers.

Slimme innovatie met menselijke maat

Innovatie speelt een ondersteunende rol bij het verbeteren van werkprocessen. SIG experimenteert met roosteroptimalisaties en technologische oplossingen zoals beeldzorg, medicatieboxen en robotjes. Deze innovaties komen niet ‘van bovenaf’, maar worden ontwikkeld met input van de teams zelf. Hierdoor sluiten ze beter aan bij de praktijk en dan pas leveren ze echt verlichting op.

Werken aan gezond gedrag

SIG zet in op het versterken van gespreksvaardigheden en het onderhouden van verbinding. Teamleiders leren signalen herkennen, gesprekken voeren en medewerkers begeleiden zonder direct te problematiseren. Het gesprek over inzetbaarheid wordt daarmee onderdeel van het dagelijkse werk, niet iets wat pas begint als iemand uitvalt. Dus trainingen op verzuimgesprekken doen we niet. Het zijn gesprekken, het is verbinding. Uiteraard is kennis van verzuim en wetgeving wel belangrijk maar alleen om de goede dingen te doen.

Het voorbeeld laten spreken

Bij SIG wordt goed gedrag zichtbaar gemaakt. Teams die slimme oplossingen bedenken, krijgen erkenning en fungeren als voorbeeld voor anderen. Deze manier van werken zorgt voor een cultuur waarin medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen. En dat werkt aanstekelijk. Geef mensen krediet!

Duurzaam werken met verschillende generaties

Oudere medewerkers blijven vaak stabiel inzetbaar zien ze bij SIG. Zonder hier echt onderzoek naar gedaan te hebben, lijkt het of deze groep zich minder snel uit het veld laat slaan, ze hebben veel werk- en levenservaring en dragen hun dit over aan jongere collega’s. Tegelijkertijd wordt er ruimte gemaakt voor talentontwikkeling, op een manier die past bij de zorgpraktijk. Of iemand nu extra verantwoordelijkheden wil of liever stabiel werk doet: beide zijn waardevol, zolang het gesprek erover open blijft.

Visie die leeft in de praktijk 

Een belangrijke kracht van SIG is dat de visie geen papieren document is, maar een gedeeld referentiekader in de dagelijkse praktijk. Iedereen binnen de organisatie, van cliënt tot bestuurder, herkent zich in de kernwaarden en weet hoe deze in gedrag worden omgezet. Dat zorgt voor rust, voorspelbaarheid en vertrouwen. 

De som der delen 

Het lage verzuim bij SIG is het gevolg van een integrale benadering waarin cultuur, leiderschap, werkprocessen en visie samenkomen. De menselijke maat, de zichtbaarheid van het bestuur, de ruimte voor initiatief – alles draagt bij aan een omgeving waarin mensen met plezier en trots werken. En dat zie je terug in de cijfers.

Wil je meer weten over SIG? Bezoek hun website.