Zorgsector zag extreme stijging ziekteverzuim in februari

Kort verzuim nam toe met 180 procent – gemiddeld verzuim op 10,32 procent

Verzuimdatabedrijf Vernet, dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, heeft over februari van dit jaar een extreme stijging van het ziekteverzuim in de zorgsector gemeten. Het percentage kwam uit op 10,32, tegen 7,59 in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is een toename van bijna 40 procent in één jaar tijd. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een toename van het korte verzuim, bijna 180 procent in een jaar tijd van 1,17 naar 3,28 procent.

De cijfers zijn gemeten in een periode dat Nederland ook een enorme toename zag in het aantal besmettingen met de zogeheten Omikron-variant van het Covid-19-virus. Vernet heeft berekend dat in februari 2022 dagelijks gemiddeld ongeveer 99 duizend werknemers niet inzetbaar waren.

Deze cijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en Verzorging, Verpleging en Thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren.

Regionaal
Uit de regionale verzuimcijfers is af te lezen dat de regio zuid met een 9,82 procent het laagste verzuim kende. Carnaval lijkt hier vooralsnog beperkt impact te hebben gehad op het verzuim. Regio Noord liet het hoogste verzuim zien met 10,8 procent.

Griep
De impact van de griepgolf op de cijfers van februari lijkt beperkt. Het aantal geregistreerde griepgevallen in 2021 ligt fors lager dan bijvoorbeeld in 2017/2018 en 2018/2019.

Terugblik jaarcijfers 2021
Om de ontwikkeling van het verzuim in het jaar 2021 in beeld te brengen heeft Vernet een korte video samengesteld. De video is te bekijken op de volgende link: www.vernet.nl/2022/02/08/verzuim-2021-in-beeld

Samenwerking Vernet PGGM PFZW
De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn.

Vernet en PFZW verzamelen sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis ook cijfers op maandbasis die op regionaal en landelijk niveau inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim en het actuele personeelsverloop in de sector. Deze data zijn openbaar beschikbaar en wordt ontsloten via de website https://inzetzorg.arbeidsmarktinbeeld.nl/inzetzorg-landelijk-dashboard?sectionId=5486.