In gesprek met Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Een van de Vernet Health Ranking winnaars in de GGZ is Vincent van Gogh. Vernet ging op bezoek in Venray om meer te horen over het verhaal achter deze prestatie. Het enthousiaste team vertelde Vernet over het belang van de menselijke maat, een gezonde leefstijl en werkgeluk; “We accepteren dat het is zoals het is, maar we reiken wel de handvatten aan waarmee een individu verder kan.” Lees het inspirerende verhaal in dit artikel.

De organisatie

Vincent van Gogh is een GGZ-instelling met locaties verspreid over de provincies Limburg en Noord-Brabant. De organisatie biedt een breed scala aan geestelijke gezondheidsdiensten aan, zoals behandelingen voor psychische aandoeningen, waaronder stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen, verslavingsproblemen en psychotische stoornissen. Deze diensten worden aangeboden in zowel de vorm van klinische zorg als ambulante zorg. Naast het leveren van directe zorg is de organisatie ook actief op het gebied van onderzoek en innovatie. Zo werken ze samen met andere instellingen, universiteiten en onderzoekers om de kwaliteit van zorg te verbeteren en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.

Team gezondheid en welzijn

Drie jaar geleden is het team gezondheid en welzijn opgezet. Het doel van dit expertise team is om meer aandacht te geven aan gezondheid in het algemeen. Sinds het ontstaan van dit team wordt er binnen de organisatie veel meer nadruk gelegd op verzuimpreventie. Niet alleen zieke medewerkers worden ondersteund door dit team, maar iedere medewerker verdient aandacht op dit thema. Juist om uitval te voorkomen. “We wilden meer doen voor een hele groep medewerkers, en niet pas als medewerkers uitvallen.” Omdat gezondheid langzamerhand een steeds grotere rol speelt is deze preventieaanpak in de loop van deze periode verder uitgebreid met verschillende functies, waaronder de functie van gezondheidsconsulent.

Rol voor de gezondheidsconsulent

De gezondheidsconsulent heeft een prominentere rol gekregen binnen de organisatie. Zij komen niet alleen in beeld bij verzuim, maar juist bij de preventie hiervan. De consulenten zijn zichtbaar en bereikbaar op de werkvloer. Ze proberen trends op te vangen die binnen de organisatie spelen en welke reden voor verzuim kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld mantelzorg, de overgang of rouw en verlies maar bieden ook begeleiding bij medewerkers met long covid. Rondom deze thema’s organiseren zij ondersteuning in verschillende vormen. “We accepteren dat het is zoals het is, maar we reiken wel de handvatten aan waarmee een individu verder kan.” De ondersteuning, rol en kijk van de gezondheidsconsulenten wordt door de hele organisatie zeer gewaardeerd.

Project werkgeluk

Mensen die gelukkig zijn in hun werk houd je betrokken. Hoe zorg je als werkgever voor werkgeluk? Dit is de vraag waar binnen dit project, in samenwerking met de Erasmus Universiteit, onderzoek naar gedaan wordt. Veel organisaties bieden bijvoorbeeld fruit of een sportschoolabonnement aan. “De vraag in dit onderzoek is of die interventies ook echt het beoogde effect hebben op gelukkig zijn.” Vincent van Gogh werkt hiervoor samen met de teams binnen de organisatie. De teams kunnen zelf een aantal interventies kiezen en die inzetten voor het onderzoek. De organisatie is gedreven deze code te kraken.

Leefstijladviezen en eigen regie

Er wordt hard gewerkt om de eigen regie en het initiatief vanuit de medewerker te stimuleren. De medewerker wordt gestimuleerd om zelf te kijken naar een voor dien passende oplossing. Met deze informatie van de medewerker probeert de organisatie de oplossingen te faciliteren. Deze manier van oplossingen op maat te faciliteren werkt volgens de organisatie erg positief uit.

De gezondheidsconsulenten werken veel samen met de bedrijfsarts aan het zo goed mogelijk proberen te adviseren van een gezonde leefstijl. “Wijs dan met name op de dingen die nog niet voor de hand liggen voor een medewerker die daar nog niet helemaal thuis in is.” Volgens de bedrijfsarts van Vincent van Gogh valt er bij het merendeel van de medewerkers nog genoeg winst te behalen op het gebied van voeding en beweging; “Heel veel mensen kunnen met hun voeding nog zoveel doen aan hun gezondheid. Dat probeer je ze door hele simpele adviezen mee te geven; kijk nu eens gericht op een verpakking voordat je iets tot je neemt.” Het is bekend dat voeding van invloed is op chronische aandoeningen. Dit is informatie die de organisatie hun medewerkers mee wil geven.

Naast voeding is voldoende beweging ook een essentieel onderdeel van een leefstijl: “Sporten wordt door een druk gezinsleven of een drukke carrière vaak achterwege gelaten. Dit patroon moet je zien te doorbreken. Dat uur wandelen is net zo belangrijk als dat uur werken.”

Menselijke maat

De menselijke maat erin houden is wat ze bij Vincent van Gogh doen. Snel schakelen, zichtbaar en bereikbaar zijn en de situatie van de medewerker kennen. “Maatwerk toepassen bij elke casus is wat we doen. Er zijn vaak creatieve oplossingen die voor ieder individu verschillen.”

Vooral de oprechte aandacht voor de medewerker is wat deze organisatie kenmerkt: “Met persoonlijke aandacht behaal je de beoogde winst.” Door hierin te investeren weet je op tijd waar medewerkers tegenaan lopen in hun werk of privé. Door hier goed naar te luisteren, krijg je de informatie die je nodig hebt en kun je maatwerk leveren.

Voor meer info over de organisatie, bekijk de website

Bekijk ook onze andere artikelen van winnaars van de Vernet Health Ranking